logo industriele verwarming klein

Hoe werkt een infrarood verwarming?

Hoe werkt een infrarood verwarming?

Het werking principe van een infrarood verwarming is vergelijkbaar met dat van de zon. Het spectrum infrarood bevind zich tussen de 750 en 10.000 Nm. Hierdoor zal een infrarood verwarming dus geen lucht verwarmen maar enkel de objecten in de ruimte.

Een traditionele verwarming is in feite een luchtverwarming. Deze gebruikt dus het medium lucht om een ruimte te verwarmen. In de industriële sector is dit meestal een zeer dure en slecht presterende oplossing. Omdat de warme lucht stijgt naar het hoogste punt van het gebouw.

Industriële gebouwen en showrooms zijn dus in de nok van het dak tropisch warm, maar op de grond meestal zeer koud. Men probeert via verschillende manieren die warmte terug naar beneden te blazen door ventilators aan het dak te bevestigen. Echter maakt dit niet veel uit.

Gratis offerte aanvragen

1
stap 1
2
stap 2
3
stap 3
Industriele verwarming werkplaats magazijn verwarming industriehal bedrijfshal bedrijfsruimte industrie verwarming

Nadelige werking lucht verwarming

Lucht verwarming heeft een nadelig werking. Zoals benoemd, warme lucht blijft stijgen hoe vaak je het ook naar beneden dwingt. Een ander groot nadeel van de werking van warme lucht in een industriële omgeving is dat het een vluchtig medium is. De lucht zal steeds proberen te ontsnappen zodra het de kans krijgt. 

En die kans krijgt het voldoende, telkens wanneer je een poort opendoet om een vrachtwagen binnen te laten. Of erger nog wanneer de vrachtwagen gewoon voor de poort blijft staan en je deze moet lossen of laden vliegen de euro’s aan energie gewoon door de deur naar buiten.

Het volledig thermisch vermogen verdwijnt door elke opening naar buiten en je moet opnieuw alle aanwezige lucht opwarmen, die vervolgens bij de eerste kans weer naar buiten glipt.

industriele verwarming project hal

Waarom is een infrarood verwarming anders?

Het principe van de werking van een infrarood verwarming van Industriële verwarming is totaal anders. De verwarming gebruikt andere natuurwetten dan een lucht verwarming. Door de infrarood stralen zal niet de lucht maar alle objecten die in het magazijn of loods aanwezig zijn opwarmen. 

Met objecten bedoelen we de vloer, de muren, alle stellingen met materialen en uiteraard ook mensen en dieren welke in de ruimte aanwezig zijn. Het thermische vermogen zit hier niet in een vluchtige massa zoals lucht, doch in een vaste massa van steen, beton, ijzer en alles wat er in de ruimte aanwezig is. 

Zodra de poorten opengaan om een vrachtwagen te laden of te lossen ontsnapt deze warmte niet naar buiten. Het is een vaste massa warmte. Dit geeft jou ondernemer een totaal ander perspectief om de energierekening van de verwarming onder controle te houden.

industriele verwarming garage besparing

Is een infrarood verwarming wel gezond?

Een infraroodverwarming van Industriële verwarming is veel gezonder dan een luchtverwarming. Luchtverwarming laat de lucht circuleren, waarbij alle stofdeeltjes en andere vervuiling mee gaan in dit proces. Buiten dat de werking van dit proces weinig effectief is, komen tal van nadelen in het vizier. 

Zoals continue tochtstroming en stof wat vervolgens het ziekteverzuim in de hand werkt. Mensen met gevoelige luchtwegen zoals astma patiënten kunnen hierover meespreken. Een infrarood verwarming is een stralingswarmte zoals zonnestralen en zitten in hetzelfde spectrum van de zon. 

Dit geeft als voordeel dat mensen steeds het gevoel hebben dat ze in een lentezonnetje zitten te werken. De bloedcirculatie wordt hierdoor bevorderd, werknemers ademen betere lucht in en de werklust wordt ook nog eens vergroot.